Kattgudinnan Bastet

Katter som heliga djur

cat2”Utvecklingen mot att katten kom att bli en gudom i egyptiska religionen var ganska anmärkningsvärt och i många avseenden ovanligt”, skriver Jaromir Malek, författare av ”The Cat in ancient Egypt”. ”Till skillnad från vissa andra djur, förknippades inte katten i första hand med en viktig lokal gudom i början av den egyptiska civilisationen. Katten kom heller aldrig att få en  officiell status, vilket skulle ha gjort den till en fullvärdig medlem av den gudomliga gemenskap som vi möter på väggarna i de Egyptiska templen.


Men trots detta, så kom kattens folkliga popularitet småningom växa sig större än alla andra djur och nådde långt utanför Egyptens gränser. ”

De tidigaste kattgudinna man funnit spår av hette Mafdet och beskrivs i Pyramid texterna som ”hon som dödar en orm med sina klor”. Men den mest berömda katt gudinnan kom att bli Bastet (även kallad Bast, Pasch, Ubasti) och den lejonhövdade Sekhmet.

Bastet framställs ofta med en kvinnas kropp och en tamkatts huvud. Hon stod i samband med Ras öga, och verkade inom solgudens maktsfär.Egyptierna älskade Bastet så mycket att hon snabbt blev hushållens gudinna och beskyddare av kvinnor, barn och huskatter. Hon var också soluppgångens, musikens, dansens, och glädjens gudinna, liksom familjens, fertilitetens och förlossningens Gudinna.

Hennes ”onda” motsvarighet var gudinnan Sekhmet som företrädde kattgudinnans ”destruktiva kraft. Hon kallas krigets och pestens gudinna. Men även hon tämjdes genom Ra:s gudomliga kraft och hon blev så småningom den mäktiga beskyddarinnan av människligheten. Tillsammans reprsenterar Bastet och Sekhmet balansen i naturens krafter.

Katter började visas på föremål i vardagen. Guldkatter smyckade intrikata armband, och små gyllene hängen, kattamuletter gjorda av täljsten för halsband och ringar. Kvinnor sminkade sina ansikten med hjälp av speglar med kattmotiv och kattmotiven gick igen på deras kosmetiska krukor. Katten var även att räkna med vid drömtydning. I en bok med nedtecknade drömmar, sades det att om en man ser en katt i en dröm, betyder detta att han kommer få en god skörd.

I slutet av Egyptens antika historia, ökade kattens popularitet lavinartat och det tillvekades många brons katt statyetter vid den här tiden, mest avsedda för helgedomar eller begravningsändamål. Deras ögon avr inlagda med kristaller eller liknande ogenomskinligt material, och deras öron pryddes med guld, eller silver örhängen.

Katten hölls för så helig att straffet för att döda en katt -ens av misstag, var döden.

cat5Felint festligheterna

Förmodligen det största beviset på kattens helighet var kulten och firandet som de gamla egyptierna ägnade åt Bastet i norra Egypten. Omkring år 3200 f.Kr. kom staden Bubastis att bli centrum för dyrkan av gudinnan Bastet, namnet Bastet betyder ”hon som kommer från Bast.” En gång per år runt den 31 oktober, hölls Bastet festivalen som besöktes av hundratusentals människor som gjorde pilgrimsfärder till Bubastis och andra antika städer, och även till Memphis. Festen firades med mycket sång vin och orgier. Och när kvällen avslutades hölls också böner till Bastet, med musik och rökelse.

Bubastis förstördes av perserna i 350 BC, men ättlingarna till hennes mest berömda invånare finns nu inte bara på gatorna i Kairo och i byarna på landsbygden i Egypten utan runt om i hela världen. Genom den domesticerade tamkatten.


Läs mer:

Katter i Egypten

Viktigaste Templen

Mumifieringsmuseet i Luxor

Aswan, Luxor, Hurghada, Sharm el Sheikh, Dahab, Alexandria, Siwa, Nuweiba, Taba

2 svar

  1. […] Att kattdjur har varit välsignade med övernaturliga krafter kan dateras 5000 år tillbaka i tiden. Då betraktades katter som Gudar i det forna Egypten. […]

  2. […] kattanknytning: Mafdet, Bastet och Sekhmet. Mafdet var en gudinna som beskrivs döda med sina klor. Bastet å andra sidan utvecklades till en god gudinna, som löd under guden Ra. Hon avbildades med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: